Grote karekietOp vrijdag 13 mei 2022 beleef ik een heel verrassend moment. Sta ik daar met Peter Heslenfeld naar een achttal bontbekplevieren te kijken op de Tengnagel, komt Herman opeens enthousiast naar ons toe. "Heb je een mobiele telefoon bij je? Kun je een opname maken? Vlug! Mogelijk een grote karekiet hier op de Strengen." Zo snel we kunnen, wandelen we naar de aangewezen plek. Van afstand al horen we een schel "kare-kare-kiet-kiet". Snel pak ik mijn mobieltje en maak een opname. Even afluisteren. Het klinkt goed, het klinkt als .. een grote karekiet.

Onderstaand geluidsfragment geeft een indruk van de krachtige zang van de grote karekiet.

Op waarneming.nl wordt bevestigd de aanwezigheid van de grote karekiet op de Strengen. Wat een geweldig gebied. Ik kom nu ruim een jaar dit gebied regelmatig bezoeken. Mijn liefde voor dit natuur/recreatiegebied neemt alleen maar toe. Dit enthousiasme wordt ook gevoed door veel natuurliefhebbers, die dit gebied vaak bezoeken en de waarnemingen digitaal aan elkaar doorgeven. Waarnemen en delen van wat je ziet. Zo maak je elkaar deelgenoot van al het moois in de natuur.

 

De foto's zijn gemaakt door Herman Berkhoudt, een groot natuurliefhebber, expert op het gebied van biodiversiteit en trouwe bezoeker van de Strengen en de Tengnagel.

Grote karekiet