Broedvogelinventarisatie Duivenvoorde

Broedvogelmonitoring

 

Broedvogels op het landgoed Duivenvoorde

In 2021 heb ik voor het eerst een broedvogelinventarisatie gedaan.
In dit prachtige gebied rondlopen en het aantal territoria van broedvogels in kaart brengen. De gegevens worden gedeeld met Sovon in het kader van het BMP-project. Het landelijk project is gestart in 1984 en is gaandeweg uitgegroeid tot een aantal deelprojecten. Het doel is de aantalsveranderingen van vrijwel alle Nederlandse broedvogelsoorten vast te leggen.
Dit project kent zijn eigen aanpak: telling van territoriale broedvogels in vast omlijnde telgebieden vastleggen. In 2016 is op dit landgoed voor het laatst een broedvogelinventarisatie gedaan door mijn voorganger. Nu heb ik het bijltje weer opgepakt en vanaf dit jaar ben ik aan de slag gegaan.
In totaal heb ik twaalf inventarisatierondes gemaakt.
Vanaf februari tot half juni heb ik uitgebreid het landgoed bezocht. Soms al heel vroeg uit de veren (4.30 uur), maar dat zijn dan wel de topmomenten, alleen maar vogels om je heen (en af en toe wat eekhoorntjes of reeën).

Eerst nog even wat extra bijzonderheden. In februari liet het vuurgoudhaantje zich prachtig zien tijdens de korte koudegolf. De appelvinken waren ook met minstens 8 exemplaren aanwezig. Begin maart trof ik een paartje goudvink aan.
Helaas bleef het bij deze enige waarneming. Mogelijk een broedvogel op dit landgoed, maar meer waarschijnlijk broedvogel in nabijgelegen Horsten. In deze maand waren de grote bonte specht en de boomklevers heel actief om hun territorium af te bakenen. Vooral in april liet de groene specht zich horen en zelfs een paar keer zien. In mei puttertjes gezien. Daarna helaas niet meer. De jonge staartmeesjes stalen de show in mei en In juni liet de kleine karekiet zich weer prima horen en zien aan de westkant van het landgoed.
Opvallende afwezig waren de grauwe vliegenvanger en de kleine bonte specht. Ook de fitis was slechts sporadisch aanwezig. Weinig nesten van de blauwe reiger (twee stuks). Van de witte kwikstaart kon in niet duidelijk een territorium in kaart brengen. De groenlingen kwam ik helaas ook weinig tegen (landelijk ook vastgesteld).
Voor ik verder een lijstje zal tonen met de broedvogels die zeker hebben gebroed op dit landgoed een dankwoord aan de beheerder Dick de Vlieger, die het mogelijk heeft gemaakt dat dit prachtige gebied in de Randstad op broedvogels gemonitord mocht worden. Daarnaast spreek ik mijn waardering uit naar de betrokken bewoners op dit landgoed, de vrijwilligers die het landgoed helpen onderhouden en de beheerder van het prachtige kasteel die mij de gelegenheid bood om ook rond het kasteel de vogels te observeren. Dankbaar heb ik veelvuldig gebruik gemaakt van het sfeervolle restaurant Hof van Duivenvoorde, waar ik me altijd weer even kon opwarmen na mijn inventarisaties. Volgend jaar zal ik mijn onderzoek vervolgen.

 

 

Resultaten bmp-tellingen

Vastgestelde broedvogelsoorten

0

Totaal soorten broedvogels 2021

Vastgestelde soorten broedvogels

Totaal soorten broedvogels 2022

Vastgestelde soorten broedvogels

Totaal soorten broedvogels 2023

Vastgestelde soorten broedvogels

Landgoed Duivenvoorde

Rust

Heerlijk dwalen door de vele bospaden, liefst in de vroege ochtend of laat in de middag. Genieten van de rust, de stilte. Alleen maar het geruis van de wind in de bomen, het zingen van een vogel, de alarmroep van een specht. Soms alleen even verstoord door een voorbij razende trein op het spoor ten westen van het landgoed. Maar dan weer de stilte. Heerlijk, iedere keer weer genieten.

Schoonheid

Wandelen in alle jaargetijden laat je ontdekken de schoonheid van de natuur op dit landgoed. In de herfst de mooie kleuren rood, geel en bruin. In de winter de prachtig gevormde  kale bomen, in het voorjaar het jonge groen en in de zomer heerlijk wandelen in de schaduw van de vele reusachtig grote bomen. Uitzicht op de mooie waterpartijen en de doorkijkjes zijn uniek

Rijkdom

Het landgoed heeft een enorme biodiversiteit. De vele soorten vogels zijn echt opvallend, van ijsvogel tot appelvink, van grote zilverreiger tot sperwer. In het najaar vind je hier de mooiste paddenstoelen. Vooral in de zomer tref je hier vele soorten vlinders aan, vooral rond het kasteel, waar dan van alles in bloei staat. Een en al rijkdom van moeder natuur.

Goudvink

Eenmalige waarneming

IJsvogel

Gelukkig weer aanwezig

Roodborstje

Kom je altijd tegen

Staartmees

Acrobaatjes in de bomen

Vuurgoudhaantje

Net een kolibri

Zanglijster

Prachtige zang

Naar vogels kijken

Naar vogels kijken eist soms veel geduld. Vaak poseer ik me achter een boom of ga zitten tussen struiken om de vogels te volgen in hun gedragingen. Vogels hebben je gauw door, dus het benaderen van vogels doe je met grote voorzichtigheid. Stap voor stap een beetje dichterbij om de vogel met camera vast te leggen. 

Soms ga ik ook gewoon op een van de vele bankjes zitten en wacht gewoon af wat er tevoorschijn komt. Soms duurt dat wel even. Maar vaak wordt je geduld beloond. Dan komen de vogels steeds dichterbij. Het roodborstje spant vaak de troon, die komt uit nieuwsgierigheid soms vlak voor mijn voeten zitten. Dat zijn de topmomenten.

Birding Wish-list

Deze vogels mis ik nog als broedvogels