Op zaterdag 13 januari 2024 ga ik met nog 11 enthousiaste leden van de VWG KNNV Leiden op stap, met vandaag als doel: De Zuidhollandse eilanden, de oostkant. Helaas is het weer zo'n dag dat de zon zich niet zal laten zien, heleboel tinten grijs is wat het is. Maar geen gejammer, er zijn altijd vogels te zien, zelfs onder deze grauwe omstandigheden. Met drie auto's vertrekken we uit Leiden. Natuurlijk hopen we weer op leuke soorten. Een velduil? Flamingo's of dwergganzen? We gaan het zien ....

middelste zaagbekDe eerste bestemming is een oud gerestaureerd gemaal, met een prachtig uitzicht over kleine wateren en heel natte weiden, die beiden voorzien zijn van een laagje smeltend ijs. Voor de vogels blijkbaar niet de ideale plek dit keer. Een aantal buizerds zijn er wel aanwezig, eentje plukt iets wat op een meerkoet lijkt. Een grote zilverreiger in de verte, overvliegende ganzen, vooral brandganzen. Maar verder toch erg rustig en grijs. Na een half uurtje gaan we zuidwaarts, op zoek naar dwergganzen, die in dit gebied elk jaar overwinteren. Via smalle weggetjes tussen de kale weiden kunnen we ze niet ontdekken. Wel duizenden ganzen, ook nu vooral weer brandganzen. Onderweg heeft iemand nog een blauwe kiek zien vliegen. Die heb ik helaas gemist. Wel vlak voor onze wielen schiet een smelleken langs.

Na een tijdje tevergeefs zoeken naar de dwergjes, besluiten we richting Battenoord te gaan. De plek om flamingo's te zien. Bij de haven spotten we een vrouwtje middelste zaagbek en ver weg mogelijk een brilduiker. Opeens ziet iemand een ijsvogeltje op een hek zitten. Voor ik mijn ogen erop richt, maakt hij zijn naam waar, een blauwe flits. Met mijn toch wel bijzonder snelle camera weet ik nog net een glimp van deze prachtige vogel vast te leggen. Nog even zoeken in de haven, maar helaas niet meer terug gevonden. Dan maar weer in de auto, richting een plek waar pas nog de flamingo's zijn waargenomen. Maar eerst even een tussenstop bij eetcafé De Tram in Nieuwe Tonge. Daar genoten van koffie, appeltaart, broodje kroket of tosti.

We parkeren onze auto's onder een dijkje. We betreden een trapje, klimmen over (voor mij wat te hoge) hekjes en kijken dan opeens uit over de Grevelingen. Maar onze ogen richten zich direct op een groep hoogpotige langnekken. Prachtig gekleurde donker roze flamingo's, vergezeld van ook wat lichtere exemplaren. Je waant je opeens in een tropisch gebied. Ooit heb ik op Curaçao deze prachtige statige vogels op hoge stelten gezien in een zoutvallei. En nu zien we deze beauties in ons eigen grijze kikkerlandje. Uiteindelijk tellen we er 84. De meeste van Chileense afkomst, enkele ook Europees. Wat een pracht gezicht. Genieten! 

flamingo

 

Na een tijdje besluiten we richting de Brouwersdam te gaan. Hopelijk gaan we daar nog wat duikertjes zien. Wel eerst weer een stukje rijden. Kunnen we ons in de auto weer even opwarmen, want vandaag is een een kille dag. De zon laat volledig verstek gaan. geoorde fuutAangekomen op de Brouwersdam gaan we nog heel wat leuke soorten zien. De meesten helaas wel ver weg, maar toch! Minstens drie ijsduikers, een kuifduiker met super rode ogen. En even later nog een rood-oog, de geoorde fuut. Helaas natuurlijk in winterkleed. In de zomer zijn deze duikertjes een lust voor het oog. Verder heel veel middelste zaagbekken, op de dijk een grote groep scholeksters en tussen de stenen de nodige steenlopers. In de verte, heel ver weg ook twee brilduikers. Prachtige soorten op deze voor vogelaars zo bekende plek. Ik schiet heel wat fotootjes af. Beschut achter een auto, geknield schiet ik wat plaatjes. Mijn hemel, de auto zet zich plots in een achterwaartse beweging, zo snel, dat ik bijna onder de vierwieler verdwijn. Dankzij de oplettendheid van reisgenoot Theo loopt het goed af. Hij geeft een schreeuw, die tot ver in Zeeland te horen is en die ook de chauffeur van de auto tot stoppen weet te brengen. Oeps, had ik bijna mijn laatste fotootje gemaakt (van een steenloper). Voor mij en anderen een leermoment, ga nooit achter een auto staan, zeker niet half geknield om een mooi plaatje te maken van een vogelbeest.

Vlak voor we weg gaan, laten zich nog een aantal zeehondjes zien, beide soorten aanwezig. De gewone zeehond en de grijze. Wat een koddig gezicht. Vooral de gewone voert een dansje uit. Maakt snel draaiende bewegingen, precies zoals ze vaak ook doen in een dolfinarium. Gauw een paar fotootjes gemaakt, nu veilig verwijderd van de autootjes.

Voor we richting huis gaan nog even op zoek naar de roodhalsgans. Maar de schemer is al ingevallen. Wel duizenden grauwe, brand- en kolganzen gezien. Haal daar maar de roodhals gans tussenuit. Een wegvliegende graspieper lacht ons uit. Een groep wulpen bekijkt ons vanuit de lucht. Ze roepen zo iets, van .... ga maar naar huis!

Dat doen we dan ook. Een uurtje rijden. Ondertussen nog even napraten en nagenieten van een heerlijke dag op de Zuidhollandse eilanden. 

gewone zeehond