Allereerst wens ik ieder vanaf deze plek een gelukkig, gezond en vogelrijk nieuwjaar.

Het jaar is even nat begonnen als het vorig jaar geëindigd is. En dan lees je op waarneming.nl dat er vooral in het westen van het land veel grote barmsijsjes worden gemeld. Maar de regen weerhield mij ervan om erop uit te trekken. Gelukkig had ik pas geleden wel een groepje grote barmsijsjes gezien in Zoetermeer. Ik was daar om de zwartbuik waterspreeuw te zien. Beide soorten heb ik gelukkig dus gezien, de barmsijsjes zaten wel ver weg in de elzen, maar ik had ze in de kijker. De waterspreeuw was een ervaring apart.

Het is meer dan vijf jaar geleden, dat er grote barmsijsjes in grote aantallen in ons land zijn gezien. Geweldig dus, dat ze nu volop aanwezig zijn. Prachtige vogeltjes, vaak samen optrekkend met de gewone barmsijsjes, sijsjes en putters. Het zijn wel grijzige vogeltjes, maar het roze op de kruin en borst maken het toch een kleurrijk vogeltje. Ook de witte streep op de zijvleugels zijn een kenmerk. De gewone barmsijsjes zijn warmer van kleur, heeft warmbruine tinten op zijn kop en is kleiner dan de grote barmsijs. 

KlutenDe grote barmsijsjes komen uit het hoge noorden. Mogelijk door voedselgebrek komen de vogels nu deze kant op. Op woensdag 3 januari rijd ik richting de Poelgeesterpolder, daar zijn namelijk gisteren 25 grote barmsijsjes gezien. Ik heb mijn pluutje bij me, want de grijze lucht belooft niet veel goeds. Op het moment dat ik het gebied in ga, begint het plots te regenen. Balen natuurlijk, maar kom op, een natuurliefhebber moet daar tegen kunnen. Ik wandel door het gebied, inspecteer alle elzen en berken die er staan, maar niks te zien. Ik geef de barmsijsjes geen ongelijk, met dit weer zoek je toch beschutting! Wel zie ik in de verte tussen de vele grauwe ganzen en nog meer grote Canadese ganzen vier kluten. Prachtige ranke vogels. Voorzichtig wat fotootjes gemaakt, wel opletten dat de camera niet nat wordt. Ik heb leergeld betaald (mijn trouwe EOS Canon 7, Mark II is pas geleden vol water gelopen tijdens een stortbui, weg camera). Ik loop wat heen en weer in de regen, die maar niet lijkt op te houden. Dan een waterig zonnetje, gedurende twee minuten, daarna weer grijs en grauw. Langzaam loop ik terug, richting auto. Nog even de elzen controleren. En dan ....

Een groep vogeltjes vliegt opeens rond een paar elzen. Hoopvol richt ik mijn kijker op de fladderaars. Ja hoor, het zijn barmsijsjes, de grote uitvoering. Yes. Geweldig toch. Het is ook even droog geworden, dus ik durf mijn camera te gebruiken. Kan ik mooi mijn EOS Canon R7 even uitproberen onder slechte weersomstandigheden. De ene foto na de andere maak ik. Genieten.

Grote barmsijs

Pas na 40 minuten besluit ik naar huis te gaan. Ben dus toch niet voor niets naar dit gebied gegaan. Nu maar hopen dat de foto's goed gelukt zijn. 
Thuis gekomen merk ik, dat er meer dan 500 foto's gemaakt zijn. Puf, puf, die moet ik dus allemaal even nalopen. Nou ja, even .....

Grote barmsijsUiteindelijk kan ik tevreden terugkijken op deze ontmoeting met de grote barmsijsjes. Een behoorlijk aantal foto's zijn goed gelukt. Natuurlijk deel ik die graag met mijn vogelvrienden in de verschillende app-groepen. Ook wel een beetje trots op de foto's. Wat ben ik blij met de camera. Waanzinnig, wat die presteert bij het fotograferen onder uiterst slechte omstandigheden, weinig licht en behoorlijk wat wind. Dit belooft wat, als ik straks erop uit trek onder betere weersomstandigheden.