Op zaterdag 15 mei heb ik afgesproken met Peet Hoffmanns om samen de Nieuwe Driemanspolder te bezoeken. Om 7.00 uur in de ochtend staan we bij de parkeerplaats, bepakt met verrekijker en camera. We hopen op deze dag de geoorde fuutjes te zien, naast de vele andere wensvogeltjes, zoals de steltkluut en de blauwe kiek. Het is bewolkt maar droog. Buienrader geeft tot twaalf uur droog weer aan, dus vol goede moed gaan we op pad.

Kleine plevierWe gaan rechtsom het pas aangelegde gebied in. De Nieuwe Driemanspolder ligt tussen Leidschendam en Zoetermeer in, dus niet ver van mijn woonplaats Leiden. Al gauw stuiten we op de eerste leuke waarneming, een kleine plevier. We naderen blijkbaar zijn broedplaats, want hij probeert met zijn bekende afleidingsmanoeuvres ons van zijn nestje weg te lokken. Natuurlijk blijven we niet te lang op deze plek, want we willen niet als verstoorders optreden. Verder zien we de eerste gele kwikstaarten. Daar zullen we er vandaag nog heel wat van zien. We wandelen verder en de wens van Peet komt uit, de gierzwaluwen ontmoeten. Op een gegeven moment scheren ze zelfs rakelings over ons hoofd. De boerenzwaluw en oeverzwaluw laten zich ook mooi zien Later op deze ochtend zullen we ook de oeverzwaluwwand aandoen. Na een tijdje horen we een heerlijk bekend geluid, de zang van de veldleeuwerik. Vroeger een heel gewone verschijning, maar tegenwoordig al best een niet veel voorkomend soort. Al gauw zien we hem tussen het gras, maar nog leuker, hij gaat ook steeds hoger de lucht in, om zijn liedje te laten horen. Geweldig toch! 

BoomvalkWe wandelen verder, ontmoeten heel veel kleine plevieren, gele kwik, tureluurs (je zou er tureluurs van worden) en allerlei soorten eenden (vooral tafeleend en krakeend). Tussen als dit gekrioel zien we opeens ook een groenpootruiter, later nog veel meer van deze langpoten. Kluten foerageren in het water en we ontdekken ook steenlopertjes. Dan opeens een hoop lawaai. Kokmeeuwen en ganzen slaan alarm, een roofvogel in aantocht. We kijken omhoog en zien een valkachtige vogel recht over ons heen jagend. Onze eerste gedachte een slechtvalk. Wordt ook beaamd door een andere vogelaar. Maar ik twijfel, baardstreep, dan is het toch een boomvalk? Maar in dit gebied? Thuis nog maar eens uitzoeken.

Gele kwikstaartWe wandelen lekker door, pakken beide meertjes en bezoeken ook nog even de oeverzwaluwwand. Mooi te observeren vanachter het vogelkijkscherm. Grappig is te zien, hoe de oevertjes gebruik maken van de modderberg vlakbij de wand, prachtig materiaal om de nesten wat in vorm te metselen. Minutenlang bekijken we dit schouwspel. Helaas gaat de tijd heel snel, buienradar heeft het weer goed voorspelt, de regen is in aantocht. Nog snel maken we ons rondje af. Nog de nodige gele kwikstaarten in beeld, zien nog wat rietgorsjes in het riet. Dat hoort toch ook, als je als vogel zo heet!

 

Rond twaalf uur komen we bij de auto terug. Een voldaan gevoel. Eindelijk dit prachtige plas-drasgebied bezocht. Stond al maanden op mijn verlanglijstje. Nu nog even thuis kijken naar de foto van de slechtvalk. Of toch boomvalk? Uiteindelijk kom ik eruit, we hebben vandaag een boomvalk gezien in dit gebied. Deze rover is nog niet vaak hier waargenomen. Top. De geoorde fuutjes, de steltkluut en de blauwe kiek lieten het vandaag afweten, maar we hebben er genoeg voor terug gekregen.

Terwijl ik dit verslag schrijf, weet ik een ding zeker, over niet al te lange tijd wil ik weer terug naar de Nieuwe Driemanspolder. Wat een uniek gebied in de Randstad.