RoodborstjeIn de jaren 70 heb ik jarenlang broedvogels in kaart gebracht in het duinengebied bij Katwijk. De Zuidduinen waren verdeeld in 12 kavels en in twee van die kavels heb ik mijn eerste ervaringen opgedaan in broedvogelmonitoring. Samen met veel andere enthousiaste vogelliefhebbers hebben we dit gebied aardig in kaart gebracht. Bekende vogelaars uit die tijd waren René van Rossum, Gijsbert van der Bent, Bram Bal en Ben Terhaar. Na vele jaren intensief monitoren ben ik gestopt. Te druk met mijn werkzaamheden in het onderwijs en het sporten. Je moet keuzes maken. Na een tijdje begon het toch weer te jeuken en toen heb ik besloten om een aantal jaren het park Cronesteijn in Leiden te monitoren op broedvogels. Samen met Jaap van der Linden en later Jack Boogmans heb ik jarenlang de vogels in dit mooie park in kaart gebracht. Daarna toch maar weer gestopt. Het vergt toch best veel tijd en die had ik niet altijd.

Maar nu, gedeeltelijk met pensioen, veel meer vrije tijd. Dat is toch het moment om mijn grote liefde voor vogels meer vorm te geven. Ik wil weer inventariseren op broedvogels, het zgn. broedvogelmonitoring (BMP) onder de hoed van Sovon. Eerst natuurlijk een gebied kiezen. Welk gebied is nog vrij. Yes, landgoed Duivenvoorde in de buurt van Voorschoten is al vanaf 2016 niet meer op broedvogels gemonitord. Ik heb me direct opgegeven in 2020 en dit jaar voor het eerst aan de gang in dit prachtige gebied.

ZwartkopIk kom reeds lange tijd in dit gebied, samen met mijn vrouw Renée en met mijn (klein)kinderen. 15 minuten rijden vanaf Leiden, zo dichtbij en zo mooi!
Kennis gemaakt met de beheerder en met een paar bewoners en inmiddels heb ik er al 8 rondes opzitten. 
Vandaag, 29 mei, mijn achtste ronde gelopen. Er moeten er nog vier volgen. 
Dit keer vroeg op, rond zonsopgang moet ik al ter plaatse zijn.

Ik rijd nog maar net de oprijlaan op, of ik zie vlak voor mijn auto een reebok verschijnen. Dit is de tweede keer dat ik een ree of reebok aantref in dit gebied. Ik kom natuurlijk voor de vogels, maar dit is toch wel een super mooie start. Mijn auto op de nog lege parkeerplaats gezet en met kijken en camera (die heb ik altijd bij me) begin ik mijn ronde.
Het is nu goed te zien dat eindelijk het voorjaar echt is begonnen. Na een nat en koud voorjaar staat de natuur nu echt op springen. Vorige week nog ben ik met Renée hier wezen wandelen, toen al vond ik al dat de bomen opeens vol met blad waren. Maar nu is het echt ongelofelijk, alles groen en heel veel planten en struiken in bloei. Genieten.

Grote bonte spechtHet voordeel van vroeg inventariseren is natuurlijk de rust in het gebied. Nog even geen andere mensen. En als dan de zon zich ook laat zien, heb je prachtig licht om af en toe ook een fotootje te maken van de vele vogels. Vandaag de bekende soorten, heel veel zwartkopjes, tjiftjaffen, merels, opvallend veel zanglijsters, vinken en ga zo maar door. De boomkruipers en boomklevers houden zich nu een stuk stiller, dus die ontdekken is een kunst. De grote bonte spechten laten zich gelukkig nog wel horen. Tot mijn grote verrassing kom ik aan de westkant ook de kleine karekiet tegen. Druk zingend in het riet. De appelvinken zie ik vandaag niet. Ook hun zachte roepjes hoor ik helaas niet. Wel heel veel holenduiven laten zich horen. De groene specht laat zich op drie verschillende plekken horen, steeds dezelfde?

Ik heb weer genoten van deze inventarisatie. Nog maar vier keertjes, dan zit het er weer op voor dit jaar. Een ding weet ik zeker. Dit wil ik nog jaren doen.