KrooneendOp maandag 11 oktober loop ik rond 8.00 uur de Strengen in, eerst richting vogelkijkscherm. Het is nog schemerig, de vogels zijn duidelijk nog niet wakker. Ik wel, loop een stukje door en ontdek bij het bankje bij "de Bak" een paartje krooneenden. Dobberend wat rondjes draaien, laten zich niet opschrikken door mij. De krakeendjes dutten nog wat na aan de oever. Ik wandel verder en op wat koolmeesjes na is het nog stil. Richting het Joppe helaas geen ijsvogeltjes. De nodige grauwe ganzen, afgewisseld door Grote Canadese ganzen vliegen af en aan. Heerlijk dat gegak en getrompetter.

 

KroontjesknotszwamNa een half uurtje meldt zich ook Lex Haemers, een zeer ervaren natuurkenner. Gezamenlijk lopen we richting het meer beboste gedeelte. Een enkele tjiftjaf laat zich horen. Nadat ook Reinier de Man zich bij ons aansluit lopen we richting de plek waar de kroontjesknotszwam staat. Deze plek houden we liever geheim, met het oog op de kans dat de bezoekers deze zeldzame aanwezigheid vertrappen. Wat een prachtige paddo's. We komen ook nog witte koraalzwam tegen, maar ook de brede wespenorchis en wilde bertram. Voor mij allemaal nieuwe soorten, die ik dankzij Lex nu in mijn hoofd tracht op te slaan. We wandelen verder, genieten van de mooie bemoste bodemplekjes en zoeken de struiken af naar het liefst een bladkoninkje. Helaas laat deze zich niet horen, laat staan zien.

 

 

Bonte strandloperNa een tijdje besluiten we eerst de Tengnagel op te gaan. Daar sta ik weer oog in oog met de nodige brandganzen, nijlganzen en de ruim aanwezige meerkoeten. De witte kwikstaarten vliegen voor ons uit. Tussen de kwikkies zie ik ineens een strandlopertje. Licht gekromde snavel, op het eerste gezicht geen donkere buikvlek (bonte strrandloper) en met de veldgids erbij constateren we een krombekstrandloper. Ik twijfel wel, maar laat de euforie overheersen. Meld deze waarneming natuurlijk direct op de birdapp. Tientallen foto's worden gemaakt. Ik kan het lopertje steeds dichter benaderen, hetgeen een aantal mooie foto's oplevert. Straks opsturen als bewijsplaatje. Ik wandel verder, genieten van de puttertjes. Een kleine mantel laat zich op zijn mooist zien in het zonnetje. 

 

 

 

Gehakkelde aureliaWe lopen nog een keertje een rondje door de Strengen. Plotseling vliegt een sperwer over ons heen. Deze rover heb ik dit jaar nog niet veel gezien. Prachtig. Later cirkelt er ook nog een buizerd boven dit heerlijke gebied. Een ijsvogeltje laat zich toch nog even zien, weliswaar van grote afstand, maar toch leuk. Reinier wijst ons op een mooi gekleurde vlinder. Het blijkt een gehakkelde aurelia, mijn eerste (en waarschijnlijk ook laatste) van dit jaar. Prachtig Wat geniet ik weer van dit gebied. Snel nu naar huis om nog even door wat gidsen te bladeren om zeker te weten of de strandloper een bonte, krombek of kleine is. 

Later zou blijken, dat het "slechts" om een bonte strandloper gaat. Sam Gobin en Dick de Vos wijzen me op de onduidelijke donkere vlekjes op de buik. Wat fijn dat je altijd weer je waarneming kan laten verifiëren door de professionals.

 

Roerdomp