De StrengenDe Strengen/Tengnagel (waarneming.nl) ligt aan de noordkant van de woonwijk Merenwijk in Leiden. Samen met het oostelijk deel van de Broek- en Simontjespolder vormt het een uniek recreatiegebied: rietvlaktes, bos, gras- en weiland en heel veel water. Bij buurtbewoners is het populair als recreatie en ommetjes-gebied: wandelen met de hond, picknicken, fietsen en zwemmen. Het is er heerlijk genieten, maar er is meer te zien, te horen, te voelen……. Voor natuurliefhebbers een heel interessant gebied. Het gebied is in 2020 deels op de schop gegaan en is heringericht. Bij de bewoners van de merenwijk bestond er echter grote tegenstand tegen de ingrijpende plannen van de gemeente Teylingen. De grootste veranderingen zijn toen tegengehouden. De meeste wandelaars waren ontzet over de herinrichting (en sommigen zijn het nog), de vernieling van een leuk wandelgebiedje. Voor veel natuurliefhebbers is het grootste verlies dat er een vrijwel verwaarloosd verwilderd gebiedje zonder pretenties verloren is gegaan. Er komt wel weer veel moois, maar helaas zien we voorlopig een aangeharkt gebiedje met honderden bordjes en kilometers hek. Wie het niet kende voorheen, zal hier weinig problemen mee hebben. Een gedeelte is afgesloten voor hondenbezitters, zodat vooral de vogels daar ongestoord kunnen verblijven.

De situatie met de honden is verslechterd. Vroeger was het hele gebied verboden voor honden in broedtijd. Nu jagen de zwemmende honden bij de hondenweide/het hondenstrand de broedende ijsvogels weg. Dat is toch wel een achteruitgang te noemen.

Het is nu erg interessant om de aankomende jaren te ontdekken hoe dit gebied zich verder ontwikkelt. Dat is een van de redenen om een apart blog bij te houden over de ontwikkelingen in dit gebied. De naam Strengenhoorn geeft ook al aan, dit blog gaat over De Strengen en Koudenhoorn. Reinier de Man heeft een mooie presentatie gemaakt over het gebied De Strengen. voor het op de schop ging, maar ook over de stand van zaken in het afgelopen voorjaar, zie Presentatie Strengen en Tengnagel. Ook de vervolgpresentatie is boeiend om te zien: Vervolgpresenatie.

IJsvogelEn het aangrenzende gebied Koudenhoorn krijgt in dit blog alle aandacht. Zie meer info over Koudenhoorn. Dit gebied heb ik vorig jaar pas goed leren ontdekken en behoort tot een van mijn favoriete natuurterreinen. Vandaar dat ik in dit blog over beide gebieden de lezer graag op de hoogte houd over vooral de vogelrijkdom aldaar. Regelmatig zal ik gebruik maken van bestaande artikelen of folders die meer duidelijkheid geven over deze plekjes in Zuid-Holland. Ik zal dan altijd verwijzen naar de bron. Leuk om ook het eindverslag te lezen van NGO 17/18, gebruik dan deze link: Eindverslag De Strengen. Bevat zeker leuke informatie, maar de woede van de bewoners van de Leidse Merenwijk over de omstreden plannen van Teylingen vind je er niet in terug. Plannen om alle populieren te kappen op de dijk bij de Merenwijk, plannen om de dijk met grazende dieren toegankelijk te maken voor alle recreanten (zodat ze bijna in particuliere tuinen zouden kunnen lopen), alleen de herinnering daaraan laat menigeen de bloeddruk stijgen.

Vanaf dit blog zal ik jullie verder op de hoogte houden van de actuele situatie en zal leuke waarnemingen aan jullie doorgeven. Bezoek dus regelmatig dit blog. Veel leesplezier.