Boomkliever voor nestVrijdag 9 april mijn vierde inventarisatieronde gemaakt op landgoed Duivenvoorde. Iedere keer als ik dan 's morgens vroeg het gebied betreed, valt er een soort serene rust over me heen. De eerste uren ben ik weer even een met de natuur. Voorlopig nog geen andere bezoekers op het landgoed, de eerste vogels zijn al met hun zang begonnen en ik maak me klaar om de inventarisatie te starten. Nog even de app van Sovon aanzetten, de plot selecteren en starten maar. Al direct laat de vink zijn vinkenslag horen, zingt een merel op afstand zijn prachtige liedje en een winterkoning trekt zijn snavel weer wijd open. Wat kan deze birdie toch hard zingen! Mijn ronde gaat beginnen.

Er valt weer heel wat waarnemingen in te voeren, al valt het aantal zwartkopjes me nog tegen. De eerste fitis laat zich ook nog niet horen. De kleine bonte specht heb ik nog geen enkele keer kunnen waarnemen. Maar dat zijn de nietjes, de vogels die zich wel volop laten horen zijn de tjiftjaf en de boomklever. De grote bonte is ook weer nadrukkelijk aanwezig en in de verte klinkt het gemiauw van de buizerd. De zon komt ook wat meer te voorschijn, dus het is weer genieten vandaag.

AppelvinkIk loop vandaag meer dan vier uur mijn ronde, er valt veel te noteren en het is toch best wel een groot gebied. Vlakbij het kasteel doe ik mijn leukste waarneming, een appelvink op nog geen tien meter afstand, vlak boven me op een tak Hij kijkt me aan, van "Hé, ben je er weer? Wil je me weer zien?" Gelukkig krijg ik hem aardig op de foto. Even later vliegt hij samen met een andere appelvink weg. Maar deze waarneming heb ik weer in de pocket. De tweede superwaarneming betreft de aanwezigheid van de groene specht Aan de noordkant van het landgoed laat hij zijn bekende lach horen. Ik ernaar toe en ja hoor, de groene specht! Nog meer bijzonder, niet op de grond, maar in een boom, klimmend tegen een boomstam. Zoals het hoort bij spechten. Eindelijk deze schuwe specht in de kijker en op de camera. Later op de dag zal ik aan de zuidkant van het landgoed nog een groene specht horen. Dezelfde? Of twee territoria? Nog maar even afwachten.

Aan het eind van de ochtend maak ik de balans op, heel wat zangwaarnemingen, maar ook al de locatie van drie nesten. Verder de appelvink en groene specht op de foto. En mogelijk een goudhaantje in een van de twee stilte-gebieden. Een heerlijke ochtend, ik verheug me nu al weer op de volgende ronde.

Groene specht