Ik heb er al weken naar uitgekeken, een lang weekend naar Texel, samen met mijn zoon Sander. Vier dagen struinen over het eiland. Op zaterdag en zondag komt Koen ook naar dit heerlijke eiland. Dan zullen we met zijn drieën onder andere op pad gaan met Bob Loos, op safarie met een busje van Vogelinformatiecentrum Texel. Nu maar hopen dat het weer een beetje mee zit.

WulpenOp donderdag 21 oktober vertrekken Sander en ik vanuit Leiden richting Texel. Bewolkte luchten, veel wind en af en toe een bui. De vooruitzichten zijn niet geweldig, vooral morgen (vrijdag) zal het nog harder waaien. We pikken de boot van 15.30 uur en na twintig minuten zetten we voet aan wal. Heerlijk, we zijn op Texel. Mijn favoriete plek in Nederland. De lucht breekt open, hoopvol rijden we naar De Krim, waar we vier dagen verblijven. Even uitladen, een Texels biertje drinken. Sander kiest ervoor om even te chillen, ik spring in de auto en rijd richting Dorpszicht en Roggesloot om tussen de buien door de eerste vogels te zien. Ondanks de harde wind sta ik oog in oog met honderden scholeksters, in de verte heel veel grauwe ganzen en over mij heen vliegen de nodige rotganzen. Een watersnip verstopt zich in het riet, maar ik weet hem toch te traceren. Het vogelbeest kijkt me brutaal aan, wat doen zo'n mens nu toch in dit barre weer. Een beetje naar mij kijken? Ik blijf niet al te lang, best koud en de wind maakt het ook niet lekker. Dan nog even naar de haven, turen over de Waddenzee. De nodige wulpen begroeten mij. Verder toch best rustig, tijd om naar het huisje te gaan. Morgen weer een dag.

RotganzenVrijdag 22 oktober is een zeer onstuimige dag, veel regen en stormachtige wind. Toch kan ik het niet laten om op pad te gaan. Sander blijft lekker binnen en verdiept zich in de handleiding van zijn pas aangeschafte camera. De auto brengt me naar Utopia. Geen mens op de weg, veel te koud en een te harde wind. Voor mij ligt een hele wereld open. Prachtige buienwolken, afgewisseld met korte felle opklaringen en een steeds hardere wind. Af en toe een kletterbui over me heen, maar geen probleem. Ik kijk naar de duizenden bergeenden, honderden rosse grutto's, bonte strandlopers, wulpen, rotganzen, smienten en tureluurs. Geweldig. Bij Utopia tientallen lepelaars en ook daar heel veel scholeksters. Een eenzame grote zilverreiger en veel overtrekkende spreeuwen. Ik heb hier een hele tijd genoten, ondanks de barre weersomstandigheden.
Na afloop weer even haar het huisje, even opwarmen en mijn ervaringen delen met Sander.
In de middag besluit ik toch weer even naar het dijkje te gaan, tegenover Dorpszicht. Daar heb ik geen spijt van gekregen. Terwijl de zon steeds meer zijn best doet om door de wolken heen te prikken, sta ik ook in oog met een groepje rotgranzen, die het gras heeft verkozen voor de slikvlakte. Op het wad krioelt het van vogels, vooral veel steltlopertjes. Heel veel wulpen, tureluurs en een groep overvliegende pijlstaarten. Steenlopertjes lopen de steentjes af, dat hoort zo. Genieten dus. Na afloop ga ik voldaan naar huis. Texel, vogeleiland, nu meegemaakt in stormgedruis.

Daurische klauwierOp zaterdag verzamelen we ons bij het vogelinformatiecentrum Texel. José verwelkomt ons en ook Bob Loos meldt zich als excursieleider. Of we nog wensen hebben? Jazeker, we willen graag de Daurische klauwier zien. Koen sluit zich aan bij dit voorstel. Met in totaal zes mensen stappen we in de auto die door Bob wordt bestuurd. Op naar de Tuintjes. Daar moet de klauwier zijn, gisteren nog waargenomen. We lopen door het duingebied, waar het opvallend stil is. Stilte na de storm van de afgelopen dagen? In de verte zien we een groepje mensen staan, turend door de nodige telescopen. Daar moet de Daurische zijn. En ja hoor, al gauw hebben we het beestje in de kijker. Maar bij zoveel bekijks besluit de klauwier steeds verder de duinen in te vliegen. Maar goed, we hebben hem gezien. We wandelen verder, worden geattendeerd op een Siberische braamsluiper. We zien alleen een glimp van het bruingrijze vogeltje. We wandelen verder, zien de nodige koperwieken over ons heen vliegen. Veel merels in de struiken, maar geen beflijster. Eigenlijk best stil, we missen de goudhaantjes en ander klein spul. Geeft niet, we genieten.

Na de lunch wandelen we nog even in het duingebied De Nederlanden. Daar is het ook erg stil. Een eenzame torenvalk bidt voor zijn leven, een paar koperwieken laten zich even zien. Een paar fazanten en een buizerd op een paaltje. Waar anders.
Gelukkig loopt de temperatuur steeds hoger op, de zon is nu echt van de partij, dus genieten doen we zeker. Tevreden gaan we naar huis, straks lekker eten in restaurant De Smulpot in Den Burg (een aanrader!).

OeverpieperZondag is onze laatste dag al weer, we gaan eerst naar de Slufter. De zon schijnt uitbundig, prachtig licht voor foto's. De vogels laten zich nu ook goed zien. Heel veel trek van vinken, spreeuwen, leeuweriken en piepers. Ik maak een opname van een graspieper, dat later een oeverpieper blijkt te zijn. Ingewikkeld hoor, die piepers. Koperwieken vliegen af en aan. Helaas geen strandleeuweriken, die zitten hier meestal wel. Maar wel heel veel bergeenden, smienten, eidereenden. Maar ook drieteenstrandlopers, bonte strandlopers en tureluurs. Een groep pijlstaarten vliegen ons pijlsnel voorbij. We zien een buizerd, een sperwer en de nodige koperwieken in de struiken. En altijd weer een roodborstje.
De tijd zit er bijna op, snel even lunchen bij het restaurant vlakbij. Daarna naar onze laatste bestemming van deze vier dagen: de Mokbaai.

GoudplevierDe Mokbaai zit vol vogels, niet honderden, niet duizenden, maar tienduizenden. Wulpen, heel veel goudplevieren, met ook wat zilverplevieren, bergeenden, strandlopertjes en kluten. Wat een wereld. We komen ogen te kort. Wat een genot om hier te zijn. Maar de klok tikt door. We moeten naar de boot. Ook Koen besluit de boot van 14.30 uur te nemen. Dan zijn we goed op tijd voor de match: Ajax - PSV. Daar wil Sander naar toe. Ik wil naar huis, nagenieten van vier heerlijke dagen Texel. Een ding weet ik zeker, ik zal nog heel vaak voet aan wal zetten op dit prachtige vogeleiland Texel.

 

 

Bonte strandloper