Woensdag 14 oktober had ik mij voorgenomen om naar het Landgoed Duivenvoorde te gaan (mijn bmp-kavel) om op zoek te gaan naar de mogelijk aanwezige ijsvogel en ... om de verwachte toestroom van koperwieken te ervaren. Een van de beide doelstellingen werd beantwoord.

Rond 14.00 uur arriveer ik op de parkeerplaats van Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. Eerst maar even richting de westkant, op zoek naar de ijsvogel. Helaas, deze laat zich nog steeds niet zien. Na de korte strenge kou-inval afgelopen winter is dit kleurrijke vogeltje opeens verdwenen uit dit gebied. Vast en zeker van honger dood gegaan. Hopelijk wordt zijn plaats in de aankomende tijd weer ingenomen door zijn soortgenootjes.

EekhoornIk wandel verder en het valt me dat er weinig vogels zich laten horen of zien. Een paar koolmeesjes houden me nog een beetje actief, een merel tjakt vanuit de struiken en een paar halsbandparkietjes vliegen luidruchtig rond. Maar verder is het stil. Wel heerlijk genieten in dit mooie gebied. Tijdens mijn wandeling stuit ik plotseling op een eekhoorntje, die driftig eikeltjes en nootjes aan het verzamelen is. Voedselvoorraad voor de winter. Gelukkig weet ik het beestje met mijn camera vast te leggen. 

 

GoudhaantjeNa twee uurtjes rondgelopen te hebben hoor ik plotseling het wiet-wiet geluid van de boomklever. Hoog in de beukenboom is hij op zoek naar voedsel. Mooi in het zonnetje. Wat een gaaf vogeltje toch eigenlijk. Het lijkt wel of de natuur een beetje wakker is geschud, want ik hoor nu opeens heel wat meer gekwetter van vogels. Opeens hoor ik het hoge geluid van een goudhaantje. Gelukkig heb ik mijn gehoorapparaat in, anders had ik dit geluid zeker gemist. Al gauw heb ik dit zeer beweeglijke vogeltje in beeld, helaas geen vuurgoudhaantje, maar toch leuk. 

  

 

KoperwiekAl gauw wordt mijn aandacht getrokken door overvliegende lijsterachtigen. Zouden dit de voorspelde toestroom zijn van koperwieken? Als gauw duiken er een aantal hoog de bomen in. Gelukkig kan ik met mijn verrekijker de soort herkennen: koperwieken! Geweldig, als deze vogels massaal binnen komen, begint voor mijn gevoel de herfst pas echt. Natuurlijk moeten zijn soortgenoten, de kramsvogels ook nog arriveren, maar meestal zijn de kopertjes de eersten. Plots vliegen hele groepen koperwieken over, met tientallen gelijk. Een groep is zeker meer dan 30. Geweldig. Hoog in de bomen, dus moeilijk met camera vast te leggen. Maar ik doe toch wat pogingen.

Na een half uurtje genoten te hebben van hun aanwezigheid ga ik weer richting auto. Plots duikt een sperwer over, wie weet pakt hij (of zij) een koperwiek vanuit de boomtoppen. Wat vliegen deze rovers toch snel. 
Bij mijn auto aangekomen weet ik een ding zeker, de herfsttrek komt  nu op gang, de aankomende dagen lagere temperaturen. Voor vogelaars breekt weer een spannende tijd aan. Krijgen we dit jaar nog een invasie van trekvogels. De tijd zal het leren.

Blauwe reiger