Het is al weer meer dan twee jaar geleden dat ik voor het laatst voet aan wal zette op dit nieuwe stukje land in ontwikkeling. Samen met zeven andere enthousiaste natuurliefhebbers, tevens lid van de KNNV Leiden, verzamelen we ons op zaterdag 25 september rond half tien bij de haven van Lelystad. Natuurmonumenten verzorgt vandaag deze excursie. Precies om tien uur vertrekt de boot, nagekeken door een grote burgemeeser op een dukdalf. Het weer is redelijk, zeker niet koud maar wel bewolkt. Helaas moeten we nog de mondkapjes opdoen in de boot. Vooruit dan maar, je moet er toch wat voor over hebben.

Perzische klaverNa een klein uurtje is het land in zicht. Vol hoge verwachtingen ga ik van boord. Gezamenlijk trekken we deze dag verder met elkaar op. Joop Kortselius wijst ons op de Perzische klaver. Een uiterst zeldzaam plantje. We zullen deze dag ook grijskruid, grote zandkool, goudknopje en zeeraket tegenkomen. Maar, we komen vooral voor de vogels.

 

 

 

BaardmanAl snel hoor ik het geluid van baardmannetjes. Links en rechts van het wandelpad klinkt het kenmerkende belletje. Maar zien is nog een hele klus. Diep in het riet verscholen. Voorlopig zullen we het alleen van het geluid moeten hebben. We zien heel veel wintertalingen, de nodige watersnippen en een overvliegend witgatje. Een bejaarde reiger kijkt ons vanuit de rietkraag vragend aan. Wat komen die mensen hier toch allemaal doen? Het geluid van de baardmannetjes intrigeert mij. Waar zijn toch die prachtige vogeltjes. Je hoort ze alleen maar. Een ervaren vogelaar, gewapend met telescoop weet me te attenderen op een groepje baardmannen. Ze laten zich af en toe even zien, maar duiken al gauw weer het riet in. Toch lukt het me, om een paar foto's te maken. Wat een prachtige birdies, vooral de mannetjes. 

 

Bruine kiekWe bezoeken een aantal kijkhutten, zien een porceleinhoen, wat later een waterhoen blijkt te zijn. We zien heel in de verte reuzen sterns. Casarca's komen ook in beeld. Wat een leuk gebied is dit. Wel hadden we gehoopt op meer steltlopertjes. die laten het vandaag een beetje af weten. Een rietgorsje vliegt over ons hoofd. Als mijn blik valt op een plas water zie ik een groene kikker. Ja, die zijn hier dus ook.

De tijd gaat snel, voor we het weten wijst de klop al bijna half drie aan. Dat is het moment dat we weer op de boot moeten zijn. Natuurmonumenten brengt ons weer veilig naar Lelystad. Geen woeste baren, het is praktisch windstil. Genieten dus.
Tot ziens, Marker Wadden. Niet voor iedereen, twee man blijven achter, die blijven hier overnachten. In een tentje. Gaaf hoor.

Baardman