HopNu al bijna een week heeft een hop een tijdelijk plekje gevonden in de omgeving van Waddinxveen. Iedere dag zie ik de mooiste foto's verschijnen, hoor ik enthousiaste verhalen van waarnemers die deze tropisch aandoende vogel hebben kunnen observeren. Jaren geleden zat er ook een hop in de buurt van Katwijk, nabij de watertoren. Die had ik toen gemist. Ook op Texel wordt hij vaak waargenomen, maar altijd op een moment dat ik er net niet ben. Nu dus de kans om deze sierlijke vogel eindelijk eens in het vizier te krijgen. Let's go to the hop.

 

 

Hop

Rond half drie in de middag op donderdag 23 september arriveer ik op de plaats waar hij volgens waarneming.nl moet zijn. Geen twijfel mogelijk, een best wel grote groep vogelaars staat met camera's en telescopen te gluren naar deze bijzondere verschijning. Al gauw krijg ik de hop ook in beeld. Aanvankelijk vrij dichtbij, maar helaas neemt hij steeds meer afstand van de toekijkende toeschouwers. Maar toch genoeg momenten om de vogel te fotograferen. Uiteindelijk meer dan 300 opnames. Daar moet dan toch iets goeds tussen zitten. Ondertussen valt mijn oog op twee jagende boomvalken. Een valkje vliegt vlak boven mijn hoofd, duikend achter een houtduif. Een mislukte vangst. Maar wel een foto. Later komt ook een sloom aanvliegende buizerd de boel wat opvrolijken. Wel nodig, want de hop is opgevlogen en neergestreken ver achter het veldje met de alcapa's. Voor mij een goed moment deze plek te verlaten. Met een goed gevoel naar huis, eindelijk de hop mooi kunnen zien. Nu op naar huis, hop. hop. 

Boomvalk