Ik had van Marianne Stahlie een uitnodiging gekregen om onder haar leiding een wandeling te maken in Solleveld. Maandag 5 juli was de afgesproken dag. Weliswaar een grijze dag, maar met gekleurde waarnemingen. Vanaf de parkeerplaats Ockenburg wandelden we eerst het Hyacintenbos in. Dat alleen al was zeer de moeite waard. Daarna zouden we onze weg vervolgen in het prachtige Solleveld.

AalscholverIn de Haagse duinen ten zuiden van Loosduinen ligt het Hyacintenbos, dit gebied behoort tot het beschermde natuurmonument Solleveld. We lopen langs prachtige smalle paden, omringd door hoge bomen met prachtig gevormde krullende boomstammen en overkappingen van brede kronen. De zon laat verstek gaan, daardoor doet het af en toe wat spookachtig aan. Dit wordt versterkt door een uitgezette spooktocht voor scholieren. We komen zo af en toe een spookpop tegen, hetgeen de boel alleen maar spannender maakt. We horen tjiftjaf, zwartkop, de vink laat de vinkenslag horen en een vrolijke merel laat zich prima horen. Af en toe de alarmkreet van de grote bonte specht. Na wat speurwerk weten we die ook nog te zien. De vele mierenhopen verraden de aanwezigheid van hele kolonies rode bosmieren. Heerlijk voor de vast wel veel voorkomende groene specht.

RoerdompDaarna wandelen we het Solleveld in. Wat een waanzinnig mooi afwisselend gebied. Verbazend de aanwezigheid van zoveel eiken zo dicht bij de zee. Alleen daarom al is dit gebied zo uniek. Maar ook de aalscholverkolonie is een bezoek waard. Wat een herrie kunnen deze beesten maken. En wat een stank! De bomen waarin ze nestelen geef ik weinig kans van overleven. Maar daar zullen de aalscholvers zich niet om bekommeren. Die zijn druk in de weer om hun nakomelingen te verzorgen. Visdiefjes vliegen over ons heen, een buizerd in de verte, een valkje stort zich op een prooi. Zou zo maar een boomvalk geweest kunnen zijn. 
Dan ineens vliegt er een grote rustig vliegende vogel over ons heen, een roerdomp. De zoveelste roerdomp die ik dit jaar tegenkom. Een waar roerdompenjaar! Na korte tijd vliegt hij weer in tegengestelde richting over ons heen. Zo dichtbij zie je ze zelden.

GierzwaluwTegelijkertijd zien we meer dan honderd gierzwaluwen vliegen over een van de aanwezige plassen. Een vliegshow wordt ons aangeboden. Probeer maar weer eens een paar van die snelle vliegers te fotograferen. Een hele uitdaging! Na een tijdje wandelen we verder, komen de nodige vlinders tegen (veel zandoogjes) en ondertussen probeer ik mijn plantenkennis wat te vergroten. Gelukkig weet Marianne ons te vertellen welke plantensoorten we tegen komen.

Bruine kikker 

We genieten enorm van dit prachtige afwisselende landschap. Komen ogen en oren te kort. Ik was hier nog nooit geweest. Echt een openbaring.

Aan het eind van de ochtend komen we weer bij de parkeerplaats uit. Een hele ervaring rijker. Solleveld, dit gebied moet je een keertje bezoeken. Het is echt de moeite waard. Wel een ticket kopen (2 euro), maar dat is toch geen probleem?

Bruin zandoogje