Zaterdag 19 juni vertrek ik samen met Anke Burgers vanuit Leiden richting Zouweboezem. Daar ben ik een tijd niet geweest en er schijnen witvleugelsterntjes rond te vliegen. Rond zeven uur vertrekken we, de grijze lucht belooft weinig mooi licht voor vogels, maar het is in ieder geval droog. Na een uurtje arriveren we op de parkeerplaats in Zouweboezem. Gaan we de sterntjes vandaag zien?

Nog maar net uit de auto zien we de eerste bruine kiek. Nog vele kiekjes zullen volgen vandaag. Weliswaar ver weg, maar het vliegbeeld is doorslaggevend. Bruine kiek. Als gauw vliegen de nodige zangertjes me om de oren. Puttertjes, tjiftjaf, vink, groenling en in het riet de kleine karekiet en rietzanger. Dat hoort toch ook, in het riet.

WitvleugelsternNa luttele minuten zien we de eerste sterntjes boven ons hoofd vliegen, op weg naar de ruim aanwezige graslandjes om libellen en andere vliegbeesten te vangen. Anke herkent al snel de eerste witvleugelstern. Kijk goed naar de onderkant van de vleugels, zie je de zwarte okselvlek? Dan is het de witvleugelstern. Toch wel een aparte naam, een stern met wit en zwart onder de vleugels met de naam witvleugelstern. Wat vliegen de sterntjes snel, fotograferen is weer eens een beproeving. Toch weet ik de nodige plaatjes te maken. Leuk om de verschillen te zien tussen de zwarte sterns en witvleugelsterns. Vanaf de vlonder kunnen we de nesten goed zien. Ook het nest van de witvleugelstern. Jawel, de vogel broedt hier ook. Geweldig toch! Ik ben bijna niet weg te branden vanaf deze waarnemingsplek. wat een genot, zoveel sterntjes in beeld. Prachtig met de nestjes op eilandjes, omringd met gele plomp en waterlelies. Precies zoals op de schoolplaat van vroeger van Koekoek, in sloot en plas. Vanuit de kijkhut is verder niet veel te zien, dus we wandelen na een tijdje weer verder.

PurperreigerAl snel kondigen zich de purperreigers aan. Ze vliegen bijna continu vanaf hun broedplaatsen (een paar kilometer verderop) naar de foerageerplekken in dit gebied. Wat een fraaie vogels, mooi getekend. Ondanks het slechte licht toch nog goed te zien. De ene naar de andere purper vliegt over. Geweldig, soms met een bek vol voedsel of takjes om het nest te versterken. 

Grauwe ganzenWe wandelen verder, zien hoe een stel kieviten in staat zijn om een bruinen kiek uit hun territorium te verdrijven, zien in het plasdras-gebied tureluurtjes met jong, witte kwik, groenlingen, kneutjes en een grutto. We komen ogen te kort. We lopen tussen houtwallen door, horen zwartkop en tuinfluiter. Goed oefenen om die uit elkaar te halen. Dan een bosrietzanger, of toch een spotvogel. Beiden zijn imitators. Later zullen we het geluid aan een expert laten horen. Dan zal blijken dat we met een bosrietzanger te maken hadden. Over ons hoofd blijven de sterntjes heen en weer vliegen, een groep grauwe ganzen vliegt over. In de verte brandganzen. Een torenvalk in de verte. Wat een paradijs hier. Wil hier niet meer weg!

 

 

Voor we weggaan nog even langs de zwarte sternnesten achter het riet. We zijn nu niet meer de enigen. Al heel wat meer vogelliefhebbers, bepakt met enorme camera's, bevolken de krappe kijkplekjes. Toch nog een paar foto's, dan wegwezen. Het wordt te druk. Maar wat hebben we genoten vandaag. Zouweboezem, een prachtig natuurgebied aan de rand van de Randstad.

Witvleugelstern