Ik had er al dagen berichten over gekregen, in de buurt van Bentwoud zouden steenuiltjes zich ophouden. Via allerlei app-groepen (waar ik gretig gebruik van maak) kwamen de mooiste foto's binnen. Van een paar deelnemers kreeg ik gelukkig wat meer info waar deze kleine uiltjes zich zouden bevinden. Ik kreeg wel een tip mee, ga er vooral vroeg voor op pad. Oeps!

SteenuilOp 14 juni 2021, om vier uur gaat mijn digitale wekker af. Echt geslapen heb ik niet, want in mijn gedachten stond ik oog in oog met mijn whish-list vogel, de steenuil. Gauw mijn bed uit, sluip naar beneden. Snel even opfrissen, ontbijtje en ondertussen mijn route laten bepalen door Google Maps. Vol hoge verwachtingen stap ik in de auto, bepakt met verrekijker, camera en proviand. Op naar Bentwoud.

Heerlijk stil op de weg, alle verkeerslichten dit keer groen (of leek het maar zo :)). Half uurtje rijden. Eerst naar een plek in de buurt van Waddinxveen. Op een opgegeven locatie zou een steenuil kunnen zitten. Maar helaas, raak compleet verdwaald tussen de smalle weggetjes, tuinderijen en kleine dorpjes. Dit wordt niets. Dan maar richting Bentwoud. Daar zou een steenuiltje te zien zijn vanaf de weg, op een voor mij bekende omgeving. Daar aangekomen, auto geparkeerd, fiets van de trekhaak en naar het aangegeven punt. Het is heerlijk stil, de zon is net op, heerlijke temperatuur en mooi licht. Maar nu de steenuil. En warempel, nog geen vijf minuten de omgeving afspeurend zie ik mijn whish-list vogeltje rustig zitten op een paaltje. Ja, daar horen steenuiltjes ook op te zitten. Of op schuurdaken. Het uiltje laat zich prima bekijken, wel wat schuw, maar met mijn canon camera met extender weet ik de eerste foto's te maken. Nog even rommelen met wat instellingen, het uiltje verplaatst zich zo af en toe en gaat opeens uitgebreid in de zon zich opwarmen. Yes, de camera ratelt maar door. De ene foto na de andere.

SteenuilEindelijk dan "mijn"steenuiltje. Jarenlang naar op zoek geweest hier in de omgeving. Ik ben zeker een half uur aan het observeren, vang zijn roepjes op, zie hem achter een soortgenoot aanvliegen. Dus er zijn er twee! Genieten. Wat een mooi vogeltje. De grootte valt me mee, ik had hem kleiner verwacht. Een flinke lijster, wat grootte betreft. Mooie gele oogjes. Top.

 

 

 

RoerdompDaarna op mijn fiets richting het recreatiegebied Bentwoud. Pak het fietspad aan de zuidkant en weet dat daar roerdompen zijn waargenomen. Zou het lukken? Al gauw kom ik andere enthousiaste vogelaars tegen. Ze hebben de roerdomp nog niet gezien. Dan opeens verschijnt er een vogelaar op de scootmobiel. Hij weet ons precies de locatie aan te wijzen, waar de roerdomp zich de laatste tijd op heeft opgehouden. En, volgens hem, zijn er dit jaar drie paartjes aan deze kant van het gebied. Al gauw sluiten zich nog wat vogelaars aan. Een van deze personen is Adri de Groot, een autoriteit op vogelgebied en schrijver van wekelijkse belevenissen in de natuur (zie Vogeldagboeken van Adri de Groot). Een van de aanwezigen roept dat hij een jonge roerdomp tussen het riet ziet. Mensen, wat lastig om tussen alle rietpluimen zo'n prachtig gecamoufleerde reigerachtige te zien! Fotograferen is helemaal een uitdaging tussen al dat riet. Op één punt scherpstellen moet lukken. Ja hoor, het plaatje is gemaakt. Nog leuker wordt het, als moeder zich ook laat zien. Opeens verschijnt ze vanuit de lucht, duikt het riet in en roept naar haar jong. Die beantwoordt het geroep en al gauw duikt moeder met vast een heel gevulde krop op haar jong. En daarna weer weg. Wat geweldig om dit allemaal mee te maken, samen met andere enthousiaste mensen. Adri de Groot geeft nog wat meer info over zijn lievelingsvogel, de rietaap.

OrchissenDaarna neemt Adri ons nog even naar een plek ik de omgeving waar de rietorchis en de bijenorchis te zien is. Wat een juweeltjes. Natuurlijk worden deze ook vastgelegd. Heerlijk nog even gefietst in dit mooie gebied, daarna maar weer terug naar de auto. Wel nog even spelen met de camera, zwaluwen proberen te fotograferen in hun vlucht. Wat zijn die beesten snel. Toch gelukt. Wil net de auto instappen als mijn oog opeens valt op een roofvogel, die al cirkelend mijn kant op komt. Een bruine kiek. Wat een sierlijke roofvogel! Een mooie afsluiting van een onvergetelijke dag.

 

 

Boerenzwaluw